Terugblik Symposium

Brede kennisdeling voor een toekomstbestendige waterinfrastructuur.

3 februari 2025, Deltares, Delft


Op 3 februari 2025 kwamen ruim 100 mensen bij elkaar om het symposium bij te wonen over vier jaar kennisontwikkeling en kennisdeling door het Kennisprogramma Natte Kunstwerken. In het Programma werken Deltares, TNO, MARIN en Rijkswaterstaat samen om Nederland opnieuw te voorzien van een veilige en toekomstbestendige waterinfrastructuur.

Vernieuwing

Opnieuw? Ja, want grofweg 70, 80 jaar geleden is de huidige infrastructuur aangelegd en inmiddels is die toe aan vernieuwing. De kennis die in het programma is en wordt ontwikkeld, is bruikbaar voor de mensen die keuzes moeten maken over die vernieuwing: de beheerders, de beslissers en hun adviseurs. Zij waren ook aanwezig op het symposium: mensen van waterschappen, van ingenieursbureaus, van het ministerie en zeker ook van de samenwerkende instellingen zelf.

Kennis en praktijk

Het mooie van dit symposium en van het Kennisprogramma, was en is de verbinding. Ook Annemieke Nijhof, directeur Deltares, benadrukte dat in haar openingswoord, de verbinding tussen kennisontwikkelaars, beslissers en uitvoerders. Zij zorgen er samen voor dat Nederland ook in de toekomst bestand is tegen overstromingen, dat zout water buiten de deur blijft, dat damwanden tijdig vernieuwd worden, moderne schepen geschut kunnen blijven worden en dat er tegelijkertijd voldoende ruimte blijft voor iets als vismigratie. Het Symposium liet zien wat er in de afgelopen jaren aan kennis is ontwikkeld en hoe die kennisontwikkeling verder zal gaan. Een tussenstap dus, met veel aandacht voor de bruikbaarheid van de kennis in de praktijk: hoe maken we de vertaalslag? En doen we dat voldoende? Daaraan valt zeker nog wat te doen, bleek tijdens het openingsforum.

Technische restlevensduur

De parallelsessies gingen over de technische restlevensduur van stalen en betonnen damwanden die door corrosie aangetast zijn. En over het belang van economische analyses bij de afweging van opties, over de vraag hoe de samenhang is tussen functies, object en maatregelen in een netwerk. In dit geval een waterweg als geheel: het Julianakanaal.

Aansluiten en kennis blijven delen

Deelnemers hebben vooral de ontmoeting met elkaar gewaardeerd. ‘Goed om van elkaars vakgebieden te leren’. En ‘Goed om als marktpartij aan te kunnen sluiten bij kennisontwikkeling’, maar ‘Er zou meer input en output gehaald moeten worden bij mensen in de praktijk’ en ‘Sluit de kennis voldoende aan bij de onderhouds- en vernieuwingsagenda van ‘mijn’ 88 sluizen?’

Wat gaan we de komende tien jaar doen, waar is behoefte aan? Via Mentimeter konden de bezoekers hun prioriteiten aangeven. Met stip op 1: ‘Beter kunnen inschatten wat het einde is van de technische levensduur’. En de kansen? ‘Samenwerking en kennisdeling.’ Onmiskenbaar.

Meer lezen?

Een uitgebreid verslag van deze dag kun je hier downloaden (pdf).