Voorlopige analyse degradatiemetingen damwandplanken sluis Eefde t.b.v. toolbox damwanden
Veel van de stalen damwandconstructies die als beschoeiingen langs vaarwegen of als onderdeel van natte kunstwerken geplaatst zijn in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw, zijn door de jaren heen aangetast door corrosie. Door deze corrosie neemt de effectieve wanddikte van de stalen damwandplanken af, evenals de diameter van de ankerstangen. Hoeveel deze afname bedraagt is onzeker. Die onzekerheid neemt toe in de tijd en heeft natuurlijk impact op de geschatte restlevensduur van de damwandconstructie. Een extra complicerende factor is dat er geen betrouwbare modellen zijn voor het bepalen van het effect van corrosie op de reststerkte van onderdelen.
Betere voorspelling restlevensduur
Inmiddels hebben we met het onderzoek in de periode 2016-2024 iets meer zekerheid verkregen over de hoeveelheid corrosie in de praktijk en de impact daarvan op voorspelde restlevensduur van damwandconstructies. Dit hebben we gedaan aan de hand van actuele informatie over de conditie van bestaande constructies. Zo zijn 37 damwandplanken uit de voormalige voorhaven van sluis Eefde in oktober 2017 voor onderzoek ter beschikking gekomen van TNO en Deltares.
Meetcampagne damwandplanken sluis Eefde
Om het effect van corrosie op de constructieve sterkte van een damwandplank te kunnen kwantificeren is inzicht nodig in de grootte, variatie en ruimtelijke spreiding van corrosie in de praktijk.
Op zeven damwandplanken van sluis Eefde heeft TNO in 2019 ultrasone metingen in het laboratorium uitgevoerd. Op drie posities in de dwarsdoorsnede van het profiel en aan zowel de grond- als waterzijde van de plank is over de gehele lengte van de plank, dus van de bovenkant tot aan de onderkant, op elke mm van deze lengte een diktemeting uitgevoerd. Op deze meetdata is een voorlopige analyse uitgevoerd naar enkele aspecten van de ruimtelijke spreiding van corrosie. Hieruit volgt onder meer dat er geen significant verschil is gevonden tussen de metingen aan de grond- dan wel aan de waterzijde van deze planken.
Meer lezen?
Dit onderzoek is niet openbaar via deze website toegankelijk. Als u geïnteresseerd bent in het onderzoeksrapport, dan nodigen wij u uit dat via de Contactpagina aan ons kenbaar te maken. De volledige kennisbijdrage Toolbox damwanden is op deze site hier te vinden.