Vanuit een brede blik vervangingsvarianten afwegen bij fictieve case oeverconstructie

In de praktijk beperken afwegingen over vervangen of renoveren (VenR) bij eindelevensduur van een damwandconstructie zich bij asset-managers meestal tot het vergelijken van twee kansrijke oplossingsrichtingen: (1) een renovatie waarmee eerst de levensduur van de huidige constructie wordt verlengd en (2) een vervanging waarbij direct een nieuwe damwandconstructie wordt aangebracht. Dat geldt zeker in de verkennende fase van het VenR-besluitvormingsproces .

Anders!

Daardoor worden andere mogelijke oplossingsrichtingen in de verkennende fase niet gezien of krijgen geen of te weinig aandacht. Bovendien bestaat de kans dat er bij het kiezen onvoldoende aandacht is voor de economische afweging. Hierdoor wordt niet altijd de meest toekomstbestendige optie gekozen en neemt de kans op desinvesteringen in de infrastructuur toe. Dat kan (en moet!) anders. Het doel van bijgaand onderzoek is assetmanagers van damwandconstructies handvatten te bieden om de VenR-afweging vroegtijdig, transparant en vanuit een brede blik daadwerkelijk anders te doen.

Verouderde oeverconstructie

We bieden deze handvatten aan de hand van een fictieve, maar voldoende realistische voorbeeldcase: een verouderde verankerde damwandconstructie die niet meer voldoet als oeverconstructie langs een kanaal. Uit de uitwerking van deze case blijkt dat een grove economische analyse een duidelijk verschil in kosten en baten laat zien tussen enerzijds de twee gebruikelijke oplossingsrichtingen (1 en 2) en anderzijds de andere (minder vaak meegenomen) VenR-varianten. Zo kan levensduurverlenging via bijvoorbeeld monitoring, toepassing van andere materialen zoals hout, en andere vormen van oeverconstructies zoals taluds, tot significant lagere kosten per kilometer leiden.

In de bijlage in het onderzoeksverslag geven we voor de variant met levensduurverlenging via monitoring inzicht in de economische waarde van inspectiedata over de optredende corrosie in de tijd. De gebruikte methode (een Value of Information-analyse) kan beheerders helpen in het vaststellen van de optimale inspectiefrequentie.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de volledige kennisbijdrage met samenvatting en verslag.

KpNK-2024-KV3-case-b003_11207401-011-HYE-0003_v1.0_KENNISBIJDRAGE_Fictieve-case-oeverconstructie-DEF20241118.pdf [1965.1 kB]

Opmerkingen of aanvullingen?

Heeft u opmerkingen of aanvullingen bij deze documenten, heeft u bijvoorbeeld zelf ervaring opgedaan met het onderwerp van dit onderzoek? Dan komen we graag met u in contact. Laat een bericht achter op onze Contactpagina of klik op Meedoen voor meer informatie.