Iteratieve werkwijze – Werkwijze om het VenR-besluitvormingsproces goed onderbouwd en efficiënt te doorlopen
Gezien de grootte van de Vervangings- en Renovatie opgave voor beheerders is het niet acceptabel dat er, vanwege een inefficiënt besluitvormingsproces, jaarlijks slechts over een beperkt aantal kunstwerken een VenR-besluit valt. De binnen het KpNK ontwikkelde iteratieve werkwijze ondersteunt daarom VenR-coördinatoren, inclusief hun team dat een VenR-besluit voorbereidt, bij het efficiënt en transparant onderbouwen van hun VenR-besluiten. In 2022 is een KpNK-werkgroep gestart met de ontwikkeling van deze werkwijze na een inventarisatie van knelpunten in de doorloop van het besluitvormingsproces.
Kracht van de herhaling
Kern van de iteratieve werkwijze is het herhaaldelijk doorlopen van processtappen. In iedere herhaling (iteratie) wordt er meer en/of betere informatie verkregen. Resultaat is dat een VenR-team regie kan behouden in het nemen van onderbouwde besluiten over oplossingsrichtingen en mogelijke maatregelen in de Regioanalyse. Vervolgens ook over kansrijke maatregelen en varianten, en over een uitgewerkte voorkeursvariant in de Planfase.
In schema (BM = beslismoment):
Tevens handleiding
In de achtergrondrapportages over de iteratieve werkwijze die in deze Kennisbank opgenomen zijn, worden de stappen uit het schema in detail beschreven. Ze vormen daarmee tevens een beschrijvende handleiding voor het werken volgens deze werkwijze. Een globale beschrijving in de hoofdrapportage gaat vooraf aan deze gedetailleerde beschrijvingen van de stappen. De hoofdrapportage vindt u in bijgaande kennisbijdrage.
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de volledige kennisbijdrage met de samenvatting en de hoofdrapportage bij de iteratieve werkwijze.
KpNK-2024-KV2-opties-a008_KENNISBIJDRAGE_Hoofdrapportage-iteratieve-werkwijze.pdf [2309.9 kB]