Iteratieve werkwijze – Achtergrondrapport bij werkvormen en visualisaties
Gezien de grootte van de Vervangings- en Renovatieopgave voor beheerders is het niet acceptabel dat er, vanwege een inefficiënt besluitvormingsproces, jaarlijks slechts over een beperkt aantal kunstwerken een VenR-besluit valt. De binnen het KpNK ontwikkelde iteratieve werkwijze ondersteunt daarom VenR-coördinatoren, inclusief hun team dat een VenR-besluit voorbereidt, bij het efficiënt en transparant onderbouwen van hun VenR-besluiten. In 2022 is een KpNK-werkgroep gestart met de ontwikkeling van deze werkwijze na een inventarisatie van knelpunten in de doorloop van het besluitvormingsproces.
Ondersteunende werkvormen en tools
Gedurende de ontwikkeling van de iteratieve werkwijze is er geconstateerd dat de VenR-coördinator van de regio en zijn/haar team bij het toepassen van de werkwijze ondersteuning kunnen gebruiken. Waarom? Om de doorlooptijd van de VenR-besluitvorming te beperken, de beschikbare expertise efficiënt en effectief in te zetten en de (complexe) samenhang binnen het netwerk inzichtelijk te maken.
Resultaat
Het (praktijk)onderzoek heeft geresulteerd in een aanzet tot
- een catalogus met zes bruikbare werkvormen voor het VenR-besluitvormingsproces;
- een catalogus met ‘statische’ schematische weergaven die bruikbaar zijn in het voorbereiden en onderbouwen van onderdelen in BM1 (Regioanalyse) en BM2 (Planfase);
- een ‘interactief’ visualisatie dashboard – inclusief een presentatie van een case die de werking van dit dashboard binnen de iteratieve werkwijze toelicht – om de interpretatie van (veelal complexe) beslisinformatie te faciliteren.
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de volledige kennisbijdrage met de samenvatting en het rapport. Voor de hoofdrapportage zie Iteratieve werkwijze – Werkwijze om het VenR-besluitvormingsproces goed onderbouwd en efficiënt te doorlopen.
KpNK-2024-KV3-afweging-a014_KENNISBIJDRAGE_Achtergrondrapport-bij-werkvormen-en-visualisaties-DEF20250211.pdf [15463.4 kB]