Iteratieve werkwijze – Achtergrond: inventarisatie leerpunten t.b.v. integraal VenR-afwegingskader
Gezien de grootte van de Vervangings- en Renovatie (VenR) opgave voor beheerders is het niet acceptabel dat er, vanwege een inefficiënt besluitvormingsproces, jaarlijks slechts over een beperkt aantal natte kunstwerken een VenR-besluit valt. De binnen het KpNK ontwikkelde iteratieve werkwijze ondersteunt daarom VenR-coördinatoren, inclusief hun team dat een VenR-besluit voorbereidt, bij het efficiënt en transparant onderbouwen van hun VenR-besluiten.
Doorontwikkeling werkwijze
In 2021 zijn via een bureaustudie, inclusief interviews, de context van en knelpunten in de doorloop van het besluitvormingsproces binnen Rijkswaterstaat in kaart gebracht. De bevindingen van deze verkenning zijn vastgelegd in een syntheserapport. De verkenning heeft richting gegeven aan de kennisontwikkeling in de jaren daarna.
Praktijkcase Maasstuwen
Tijdens de verkenning is het KpNK in contact gekomen met de lopende Regioanalyse naar de vervanging van de Maasstuwen. Dit heeft geleid tot de hulpvraag van het VenR-team binnen Rijkswaterstaat aan het KpNK om voor het Regioadvies te onderbouwen of de nieuwe stuwen al dan niet doorvaarbaar zouden moeten zijn. Deze ondersteuning in de ‘praktijkcase Maasstuwen’ gaf het KpNK de kans de aanpak voor het systematisch ontwikkelen van VenR-oplossingsrichtingen en varianten in de praktijk te toetsen. En het bood de mogelijkheid om te laten zien hoe de economische afweging het iteratieve afwegingsproces kan sturen.
Werksessies
In 2022 is gestart met de ontwikkeling van de iteratieve werkwijze. Eerst zijn er twee werksessies georganiseerd met experts vanuit de partners van het KpNK. Deze hadden tot doel om tot een gedragen werkwijze te komen. De analyses die voortkwamen uit de werksessies hebben onder meer geleid tot een pitch om Rijkswaterstaat ervan te overtuigen om in het KpNK naast een werkwijze, ook ‘tooling’ te ontwikkelen waarmee beslisinformatie over alle functies heen (visueel) inzichtelijk gemaakt kan worden.
Op basis van het syntheserapport, de onderzoeksresultaten en ervaringen uit de praktijkcase Maasstuwen, is in 2023 in een samenvatting van leerpunten gekomen tot oplossingen voor de uiteindelijke iteratieve werkwijze.
Meer lezen?
De genoemde achtergronddocumenten bij de ontwikkelingen van de iteratieve werkwijze zijn niet openbaar via deze website toegankelijk. Als u hierin geïnteresseerd bent, dan nodigen wij u uit dat via de Contactpagina aan ons kenbaar te maken.