Hoe kunnen we de onzekere dikteafname van damwanden door corrosie meenemen in een beoordeling?

Veel van de stalen damwandconstructies die als beschoeiingen langs vaarwegen of als onderdeel van natte kunstwerken geplaatst zijn in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw, zijn door de jaren heen aangetast door corrosie. Door deze corrosie neemt de effectieve wanddikte van de stalen damwandplanken af, evenals de diameter van de ankerstangen. Hoeveel deze afname bedraagt is onzeker. Die onzekerheid neemt toe in de tijd en heeft natuurlijk impact op de geschatte restlevensduur van de damwandconstructie. Een extra complicerende factor is dat er geen betrouwbare modellen zijn voor het bepalen van het effect van corrosie op de reststerkte van onderdelen.

Modificatiefactor op dikte damwandconstructie
De betrouwbaarheid van een constructie moet volgens de Eurocode worden beoordeeld op basis van analyses met voldoende conservatieve rekenwaarden voor belastingen, materiaaleigenschappen en afmetingen. Deze rekenwaarden worden met behulp van partiële veiligheidsfactoren afgeleid. Voor de onzekere invloed van corrosie kan dat in de huidige ontwerppraktijk nog niet.

In dit onderzoek komen we tot een methodiek waarmee ontwerpers een partiële veiligheidsfactor voor de afnemende dikte van een damwand wél kunnen afleiden, als die afnemende dikte een significant effect heeft op de constructieve betrouwbaarheid van de damwandconstructie. Bij een wand opgebouwd uit dunwandige damwandprofielen is dat bijvoorbeeld het geval. De methodiek omvat het afleiden van een modificatiefactor om een passende waarde voor de resterende dikte van het damwandprofiel aan het einde van de geprojecteerde levensduur te bepalen. De praktische toepassing voor een ontwerp laten we zien in een aantal voorbeelden.

Nieuwe en bestaande constructies
Deze methodiek is afgeleid voor het ontwerpen van nieuwe damwandconstructies, maar het principe kan ook bij het beoordelen van bestaande damwandconstructies worden gebruikt. De aanpassingen van de methodiek die daarvoor nodig zijn, zijn echter geen onderdeel geweest van het voorliggende onderzoek.

Meer lezen?
Dit onderzoek is niet openbaar via deze website toegankelijk. Als u geïnteresseerd bent in het onderzoeksrapport, dan nodigen wij u uit dat via de Contactpagina aan ons kenbaar te maken.

Opmerkingen of aanvullingen?

Heeft u opmerkingen of aanvullingen bij deze documenten, heeft u bijvoorbeeld zelf ervaring opgedaan met het onderwerp van dit onderzoek? Dan komen we graag met u in contact. Laat een bericht achter op onze Contactpagina of klik op Meedoen voor meer informatie.