Handleiding stand alone tool Zeesluisformulering

Als natte kunstwerken binnen het Hoofdwatersysteem overmatige zoutindringing voorkomen, dan dragen ze bij aan het behalen van de netwerkeisen voor waterkwaliteit. Als een nat kunstwerk deze bijdrage niet meer naar behoren levert, dan ‘lekt’ te veel zout water naar het binnenwater en worden zoutgehalten in (delen van) het achterland te hoog. Het natte kunstwerk bereikt dan het einde van de functionele levensduur.

Zeesluisformulering
De mate waarin een kunstwerk de zoutindringing kan beperken kan een belangrijk aandachtspunt zijn binnen een afweging over het vernieuwen van het kunstwerk. Binnen het Kennisprogramma Natte Kunstwerken is daarom de zogenoemde Zeesluisformulering (ZSF) ontwikkeld, die de zoutindringing als gevolg van het schutten van schepen betrouwbaar kan berekenen. De formulering is eenvoudig aan te sluiten op zoutverspreidingsmodellen binnen het netwerk waarmee, op basis van de zoutindringing door aanwezige kunstwerken, de te verwachten zoutgehalten in het achterland kunnen worden berekend.

Stand alone tool
De ambitie is om de Zeesluisformulering (eventueel eerst als stand alone tool) te implementeren in hydrodynamische software voor zoutverspreiding binnen netwerken, zoals D-Hydro. De stand alone tool wordt door Deltares beschikbaar gesteld op de website https://libzsf.readthedocs.io/en/latest/index.html.

Op deze GitHub website vinden eindgebruikers een Excel- en Python-versie van de ZSF. De handleiding licht de theoretische achtergronden toe en omvat een aantal voorbeelden. Voor het implementeren van de ZSF in andere software wordt ook de vereiste informatie geleverd. Tot slot is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Meer lezen?
Wilt u meer lezen over (de achtergronden bij) het KpNK-onderzoek dat tot de Zeesluisformulering heeft geleid? Ga dan naar de downloadpagina’s voor de volledige kennisbijdragen over respectievelijk het overzicht van de kennisbasis bij de ZSF, de eerste opzet van de ZSF en de verbetering en implementatie van de ZSF.


Opmerkingen of aanvullingen?

Heeft u opmerkingen of aanvullingen bij deze documenten, heeft u bijvoorbeeld zelf ervaring opgedaan met het onderwerp van dit onderzoek? Dan komen we graag met u in contact. Laat een bericht achter op onze Contactpagina of klik op Meedoen voor meer informatie.