Conditiebepaling bestaande verankeringen van damwandconstructies
Verankeringen zijn essentieel voor het goed functioneren van een damwandconstructie. Maar hoe bepaal je de conditie en prestaties van bestaande verankeringen en dus de (rest)levensduur en betrouwbaarheid van de damwandconstructie als geheel, als er veel zaken zijn die je niet weet? Bijvoorbeeld over de situatie waarin de verankeringen aangebracht zijn bij de bouw van de constructie? Of over de oorzaken van brosse breuken? Of als er geen meetdata bekend zijn van degradatie door de tijd heen? Bovendien is conditiebepaling lastig, omdat verankeringen zich onder de grond bevinden.
Verbeterde inspectiemethoden?
In een workshop (oktober 2022) met beheerders en deskundigen werden ervaringen uitgewisseld en is informatie gedeeld over beschikbare inspectie- en meettechnieken voor de conditiebepaling bij bestaande verankeringen. Over zware verankeringen bij de Prinses Irenesluis bijvoorbeeld of de klapankers bij het Amsterdam-Rijnkanaal. In de presentaties kwamen vragen naar voren als: kunnen we verankeringen betrouwbaar inspecteren zónder een constructie vrij te graven (ingenieursbureau Nebest)? Kunnen we bestaande verankeringen inspecteren via ultrasone meettechnieken (TNO)? En kan de betrouwbaarheid van verankeringen nauwkeuriger voorspeld worden op basis van testmetingen (Havenbedrijf Rotterdam)?
Resultaten
Als vervolg op deze workshop gaan we verder werken aan het bundelen en meer toegankelijk maken van beschikbare informatie over bestaande verankeringen:
- het delen en bundelen van inspectieresultaten door beheerders en ingenieursbureaus;
- een uniform format voor het testen en inspecteren van verankeringen;
- een praktijkhandleiding voor een geavanceerde rekenkundige beoordeling.
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de volledige kennisbijdrage met samenvatting en verslag.
20230612-KpNK-oplegnotitie_verankeringen-DEF.pdf [24409.4 kB]