Bodemdaling

Dat bodemdaling een probleem is in Nederland, is algemeen bekend. Zeg ‘Groningen’ en we zeggen ‘gas’ en ‘schade’. Het gaat dan vooral om schade aan gebouwen. Maar we weten minder over de gevolgen van bodemdaling voor de sluizen en stuwen in Nederland. In het onderzoeksproject Bodemdaling (2021-2024) van TNO willen we die gevolgen onderzoeken.

Een andere vraag uit het project is of satellietdata hierbij bruikbaar zijn. In een onderzoek uit 2018 is namelijk met behulp van satellietdata een relatie gevonden tussen ongelijkmatige zettingen plus rotaties bij de Amsterdamse bruggen, en waarneembare schades aan die bruggen.

Hoe ontstaat bodemdaling? In een workshop met deskundigen zijn we hierover meer te weten gekomen. Diepe bodemdaling kan onder meer ontstaan door delfstofwinning (olie, gas, zout) of door geothermie. Ondiepe bodemdaling ontstaat door bijvoorbeeld onttrekking van grondwater, droogte, peilveranderingen, ontgravingen of het gewicht van bouwwerken zelf.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de volledige kennisbijdrage met samenvatting en verslag.

20220615-KpNK_Bodemdaling.pdf [1497.4 kB]

Opmerkingen of aanvullingen?

Heeft u opmerkingen of aanvullingen bij deze documenten, heeft u bijvoorbeeld zelf ervaring opgedaan met het onderwerp van dit onderzoek? Dan komen we graag met u in contact. Laat een bericht achter op onze Contactpagina of klik op Meedoen voor meer informatie.